auto theorie, dit moet je er over weten

auto theorie studerenBij dit examen dien je 65 vragen te beantwoorden, waarbij er een mix van open en gesloten vragen wordt gepresenteerd. Sommige hiervan zullen multiple choice zijn. Je kan een aanvraag online doen, via je rijschool of via de post. Het is van belang om te onthouden dat bij een aanvraag via een rijschool er servicekosten over het examen heen kunnen komen. Het standaard examen kost normaal gesproken €31,25. Je dient bij je aanvraag in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs. Op de dag van het auto theorie examen dien je een kwartier van tevoren aanwezig te zijn met je reserveringsnummer en je identiteitsbewijs.

Er zijn drie verschillende types examen die je kunt doen bij de auto theorie examens. Over het algemeen wordt het examen klassikaal afgenomen.  Het kan echter zo zijn dat je om wat voor reden dan ook wat meer tijd nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je minder snel kunt lezen. Er kan dan een theorie examen aangevraagd worden waarbij je meer tijd kunt krijgen. Verder is het mogelijk om een individueel begeleidt examen aan te vragen. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden als je meer tijd of begeleiding nodig hebt vanwege bijvoorbeeld een stoornis of omdat je het examen in een andere taal dan Nederlands of Engels wilt doen. De laatste twee soorten examens kosten echter wel meer. Soms worden deze kosten door je ziektekosten vergoed, maar daarvoor dien je je eerst goed bij hen te informeren.

Bij de theorie voor je auto examen leer je alle belangrijke verkeersregels en gedragsregels in het verkeer. Hiermee wordt je goed voor bereid op het de weg op gaan. Het is natuurlijk van groot belang dat je weet wat er van jou als chauffeur verwacht wordt en wat jij zelf van andere chauffeurs kunt verwachten. Bovendien mag je zonder het te behalen certificaat geen praktijk examen doen. Je theorie examen blijft na het behalen anderhalf jaar geldig. Binnen die periode dien je dus je praktijk examen voor je auto rijbewijs te doen.

Hoe oefen je voor je theorie?

Je kan individueel voor je auto theorie gaan oefenen. Er zijn op het internet en via je rijschool theorie boeken verkrijgbaar. Veel rijschoolhouders bieden daarnaast de optie aan om via hun rijschool een cursus theorie te volgen. Dit wordt vaak klassikaal gedaan waarbij je dan enkele avonden de theorie doorneemt en op de hoogte gesteld worden van eventuele punten waarop je tijdens het examen dient te letten. Deze methode van oefenen heeft in principe de voorkeur. Je wordt snel en handig door het materiaal meegenomen en krijgt goede tips en adviezen. Het vergroot dan ook danig je kansen om je theorie direct de eerste keer te halen.

Online oefenen

Verder zijn er meerdere websites online die dezelfde service bieden als je rijschoolhouder. Voor een redelijk bedrag wordt je ook door hen door de auto theorie heen begeleidt. Bovendien kunnen de websites vaak dynamische content aanbieden, zoals filmpjes en geluidsfragmenten. Hierdoor is de verkeerssituatie vaak beter in te schatten dan bij stilstaand beeld. Daarnaast levert het volgen van theorie lessen via een website het voordeel op dat je op je eigen tempo kunt werken en daarnaast ook de lessen kunt volgen op een moment dat het je uitkomt.

Bij de theorie voor de auto krijg je een extra onderdeel, namelijk gevarenherkenning. Hierbij wordt er getest of je bij het deelnemen aan het verkeer goed overzicht hebt over wat er mogelijk verkeerd kan gaan. Je hebt vaak maar hoogstens een tiental seconden om te antwoorden, dus het is van belang dat je dit tijdig doet. Als je het niet weet, is het soms het beste om op gevoel te kiezen. Veel kennis blijft namelijk vaak onbewust wel hangen. Na afloop van het examen krijg je de kans om de vragen in te zien die verkeerd beantwoord zijn. Het resultaat is direct bekend, maar wordt ook binnen 24 uur naar je gemaild. Je theorie is anderhalf jaar geldig.