Rijbewijs C
Het vrachtwagen rijbewijs wordt ook wel rijbewijs C genoemd. Dit is de classificatie die op je uiteindelijke rijbewijs gebruikt zal worden. Hiermee mag je niet alleen met vrachtwagens rijden, maar ook met campers. Verder mag je met dit rijbewijs aanhangers en opleggers meenemen die een maximaal gewicht van 750 kilogram hebben. Er zijn verder verschillende categorieën binnen het rijbewijs zelf. Deze zijn afhankelijk van welk gewicht je voertuig heeft en of er een aanhanger bij aanwezig is. Bij dit rijbewijs dien je medisch gekeurd te worden, zowel bij de aanvraag als bij eventuele verlengingen. Een vrachtwagen rijbewijs is maximaal 5 jaar geldig en dient dan verlengd te worden.
CE, C1, C1E en Code 95
Bij de categorie CE mag je vanaf 21 jaar met een vrachtwagen met aanhanger rijden. De aanhanger mag dan, zoals vermeld, niet zwaarder zijn dan maximaal 750 kilo. Bij C1 mag je zowel met campers als met lichtere vrachtwagens rijden. Het draait hier om een minimum gewicht van 3.500 kilo en een maximum gewicht van 7.500 kilo. Hiervoor dien je minimaal 18 jaar oud te zijn. Bij C1E mag je in een lichte vrachtwagen, zoals gespecificeerd bij C1 rijden en dien je wederom minimaal 18 jaar oud te zijn. Code 95 staat voor een chauffeursdiploma, waarop hieronder verder ingegaan wordt. Zonder dit diploma mag je niet beroepsmatig op een vrachtwagen rijden.
De medische keuring
Voordat je een vrachtwagen rijbewijs kan ontvangen, dien je een Eigen Verklaring in te leveren en medisch gekeurd te zijn. Hiervoor kun je zelf bij een arts een keuring aanvragen. Deze keuring wordt dan doorgegeven naar het CBR die dan beslissen of er nog opvolgende onderzoeken gedaan dienen te worden. Je krijgt hier altijd binnen 4 weken meer informatie over. De originele kosten van de keuring zijn voor je eigen rekening. In het algemeen is de eerste keuring echter al voldoende. In sommige gevallen kan het echter zo zijn dat er meer informatie van jou, de arts of zelfs een extra onderzoek bij een medisch specialist nodig is. Ook kan er een rijvaardigheidstest door het CBR zelf afgenomen worden om te bepalen of je geschikt bent. Bij het verlengen van je rijbewijs dien je wederom een Eigen Verklaring in te leveren.
Beroepsmatig een vrachtwagen rijbewijs
Als je voor je werk op een vrachtwagen met een maximumgewicht boven de 7.500 kilo rijdt, voldoet alleen een vrachtwagen rijbewijs niet. Je dient dan ook een chauffeursdiploma te behalen. Hiervoor wordt een aantal examens en testen afgenomen, waarna je je gekwalificeerd hebt om ook voor je werk met een vrachtwagen te rijden. Hierbij wordt Code 95 achter je voertuigcategorie geplaatst. Dit diploma is, net als je normale vrachtwagen rijbewijs, 5 jaar geldig waarna het weer verlengd dient te worden. Dit doe je door minimaal 35 uur nascholing te doen. Je dient dit te doen via een cursus die door het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen) gecertificeerd is. Bovendien moet er minimaal een volledige dag praktijktraining bij zitten. Ook dient er wederom een medische keuring plaats te vinden en dien je een Eigen Verklaring in te leveren.
Voorwaarden theorie voor het behalen chauffeursdiploma
Je moet ten eerste minimaal 18 jaar zijn. Daarnaast moet je medisch goed gekeurd zijn. Voor de hierop volgende voorwaarden is er vrijstelling te verkrijgen, afhankelijk van de situatie. Je dient in het bezit te zijn van rijbewijs B. Daarnaast moeten er een aantal tests en examens afgelegd worden waarvoor je de nodige lectuur nodig bent. Je dient drie theorie examens te doen, waarbij je getest wordt op verkeer en techniek, administratie en op administratie cases. Verder moet je een praktijk examen in vakbekwaamheid afleggen. Ook wordt er een vakbekwaamheidstest op besloten terrein uitgevoerd. Hulp nodig met je theorie? lees deze instructies Nadat je de theorie examens hebt gedaan, mag je daarnaast het algemene praktijk examen gaan doen. Haal je al deze examens en testen, dan heb je je chauffeursdiploma behaald. Afhankelijk van je voertuig komt er dan een aantekening voor automaat, semi-automaat of geen aantekening op je rijbewijs.